Без соковитого шашлику, просоченого ароматним димком, важко уявити собі відпочинок на природі. Тому кожен поважаючий себе власник дачі намагається обзавестися мангалом – простим і зручним пристосуванням для смаження м’яса і риби.

На перший погляд його конструкція не вимагає ніяких доопрацювань. Зробив залізний ящик на ніжках, насверлил в ньому отворів, розклав шампури і готуй собі на здоров’я. Однак, вже при першому «бойове хрещення» мангалу виникає кілька питань:

  • Дим під час розпалювання хочеться прибрати подалі від місця відпочинку.
  • Несподівана злива може зіпсувати роботу домашнього кулінара, затока вугілля і м’ясо.

Деякі намагаються вирішити ці дві проблеми «одним махом», поставивши пересувний мангал в літній альтанці. Це позбавляє від необхідності постійно бігати до нього для перевірки готовності шашлику, але наповнює альтанку димом. Кращий вихід з положення — мангали для дачі з дахом. Вони захищають вогнище від дощу, роблячи процес смаження комфортним і швидким.

Види і конструкції мангалів з дахом

За способом установки жарочні вогнища з навісом можна розділити на дві групи:

  • Стаціонарні.
  • Розбірні.

Наступна градація відноситься до функціональних можливостей. Вона ділить мангали на професійні і прості. Перші крім жарочного відділення оснащуються коптильнею, а також мають зручний стіл для підготовки продуктів до термообробці. У найбільш просунутих конструкціях присутній робочий стіл і компактна варильна піч з димарем.


Професійний стаціонарний мангал

Прості мангали оснащені дахом – найкраще рішення для тих, хто не хоче витрачати час на приготування складних страв, віддаючи перевагу класичний шашлик або рибу, запечену над димом. Функціональні можливості такого вогнища можна розширити, встановивши вертел для гарячого копчення м’ясних тушок.

Якщо мета ваших заміських поїздок не дачну ділянку, а мальовничий берег річки або лісова галявина, то краще купити розбірний мангал. На природі такий мобільний вогнище приводиться в робоче положення за кілька хвилин.


Розбірний мангал – красиво, компактно і недорого

Найпростіший стаціонарний мангал під дахом складається з двох функціональних одиниць: мініатюрного навісу і пересувний жаровні. Таку конструкцію можна зробити самостійно з підручних матеріалів.

Побудувавши дерев’яний будиночок для жаровні на своїй ділянці, ви позбавите гостей від диму, захистіть себе і вогнище від погодних примх.

Метал, пройшов через вмілі руки коваля, набуває відмінні декоративні якості. З цієї причини високим попитом користуються вироби, в конструкції яких використовується художня ковка і патинування.


Кований мангал – гідна прикраса дачної ділянки

Фантазія майстрів вогню і металу невичерпна, тому дачникам і власникам заміських садиб надаються широкі можливості для вибору.


Ковані мангали — пропозиції на будь-який смак і гаманець

Розглядаючи конструкції з навісом, слід кілька слів сказати про цегляних і кам’яних вогнищах. Їх основа — жарова ящик під шампури або гриль-ґрати залишається незмінною. В інших частинах такої конструкції прихований творчий потенціал, втілюваний в зримий образ фантазією майстра.


Мангал з цегли — красиво, комфортно і добротно

Орієнтовна вартість готових мангалів з дахом

Розкид цін на вироби з навісом досить широкий. Недорогі суцільнометалеві і розбірні конструкції можна придбати за 8 000 — 14 000 рублів.

Цінники на мангали, прикрашені куванням, стартують з позначки в 17 000 і закінчуються на рівні 45 000 рублів. В цьому ж ціновому діапазоні знаходяться конструкції з компактною піччю і чавунним котлом (казаном).

За професійні моделі, оснащені великою жаровнею з рожном, коптильнею й плитою, продавці просять від 60 000 рублів.

Як зробити простий мангал з металу з дахом?

Простота мангальної конструкції викликає у домашнього майстра бажання зробити її своїми руками. Дійсно, самостійна збірка мангалу з навісом вигідна як в економічному плані, так і з точки зору набуття досвіду роботи з металом.

Перш, ніж зробити ескізний креслення, потрібно продумати розміри і вузли з’єднання основних частин: боковин, опорної рами і даху.

Наступний крок – вибір матеріалу. Для даху відмінно підходить металочерепиця, стільниковий полікарбонат або шифер. Для складання боковин можна взяти профільну трубу невеликого перерізу (30х30х1,5 мм або 40х40х1,5 мм). Вона досить легка і жорстка. Елементи кованого декору купуються окремо і кріпляться до рами після завершення складання.

Ми розглянемо два варіанти конструктивних самостійного виготовлення:

  • Компактного (з двома короткими поличками і дровником).
  • Великого (з широкими бічними підставками для підготовки продуктів).
  • Компактний суцільнозварний мангал в зібраному вигляді виглядає так:

    Для його виготовлення потрібно зробити:

    • дві боковини з опорними полозами;
    • грати дровника і утримувач жарочного ящика;
    • жарова скриньку;
    • дах.

    Стійки боковин можна залишити прямими, але краще виглядає гнутий профіль. Самостійно вигнути його швидше за все ви не зможете. Тому заздалегідь дізнайтеся, де знаходиться цех металообробки. Після закупівлі профілю відріжте дві труби завдовжки 2,3-2,5 метра і відвезіть їх на згинання, приклавши до них свої ескізи боковин.

    Зваривши бічні рами, можна приступати до виготовлення решіток дровника і утримувача жаровні.

    Для того, щоб зробити мангал з металу з дахом своїми руками без перекосів потрібно максимально точно виконати зварювання бокових рам і решіток у єдину конструкцію. Для цього боковини встановлюють паралельно один одному на рівній горизонтальній поверхні. Поки ваш помічник тримає їх вертикально, ви за допомогою струбцин фіксуєте до них обидві решітки.

    Вивіривши рівнем положення з’єднуваних елементів, їх кріплять зварюванням в точках контакту. Остання операція – установка профілю поперечок даху і кріплення до них саморізами покрівельного листа з металочерепиці.

    Жаровня виготовляється в останню чергу, по фактичним розмірам прорізу в решітці держателя. Візьміть для неї метал товстіший (не менше 3 мм), щоб через кілька років вам не довелося заварювати проблемні ділянки. Готуючи ескіз жарочного скриньки, зробіть його розміри на 2-3 мм менше довжини і ширини прорізу в решітці держателя.

    Це потрібно для того, щоб розпечений метал, розширюючись, не деформувався про рамку держателя. Для фіксації жаровні в прорізі буде достатньо двох широких бічних ручок, приварених з боків.

    Наступна конструкція — великий мангал з дахом. У ньому можна розмістити все необхідне для шашлику (спеції, овочі, шампури, м’ясо) і викласти на тарілки для охолодження підсмажене м’ясо і рибу.

    По своїй конструкції великий мангал не складніше компактного, але профільної труби (40х40х2 мм) для його складання доведеться закупити побільше. Основу для кріплення даху можна зробити з гнутого профілю (як на фото) або з двох шматків прямого, зваривши його «будиночком».

    Послідовність робочих операцій наступна:

  • Нарізаємо трубу для виготовлення боковин з полкодержателі.
  • Зварює бокові рами.
  • З’єднуємо їх просторову конструкцію за допомогою 4-х відрізків поперечного профілю (кріпимо його до нижніх і верхніх кінців стійок).
  • Варимо ґрати держателя жаровні і фіксуємо її до готової конструкції.
  • До верхніх кінців стійок кріпимо на зварюванні гнуту трубу для монтажу профлиста даху.
  • Відрізаємо за розміром профільований лист і фіксуємо його саморізами на трубах.
  • Прикрашаємо каркас кованим декором (при бажанні).