Власникам садів, виноградників і ягідних плантацій добре знайома проблема переробки врожаю. Ефективний спосіб її вирішення — холодний віджимання соку. Цей процес дозволяє надовго зберегти вітамінну цінність фруктів і ягід без будівництва об’ємного сховища.

Головний механізм дачного «консервного цеху» — прес для вичавлювання соку. Він допомагає швидко і без втрат переробити сотні кілограмів поспевшего врожаю.

Про існуючі різновиди, принципи роботи та вартості обладнання для отримання соку ми поговоримо в цій статті. Для домашніх майстрів буде корисна інформація про особливості самостійного виготовлення потужної «соковижималки».

Види та принципи роботи соковыжимных пресів

Установки, призначені для віджиму соку поділяються на механічні, гідравлічні, електрогідравлічні і пневматичні.

Найпоширеніший механізм – механічний гвинтовий прес.


Гвинтовий прес для віджиму соку простий і надійний

Принцип його роботи зрозумілий з першого погляду: в ємність з отворами закладають подрібнені фрукти, насипають виноград або ягоди. Після цього обертанням ручки в дію приводять гвинт, опускає плоский поршень. Видавлений сік через отвори в кожусі стікає в піддон, а звідти надходить в банки або іншу тару.

Крім нержавіючої сталі для виготовлення кожуха використовують тверду деревину бука. З неї роблять дренажну решітку. Вона складається з двох половинок, що з’єднуються металевими обручами.

Модернізований варіант такого пристрою – ручний гідравлічний прес для яблук і винограду.

У ньому немає перфорованій місткості для відділення соку. Замість неї використовується кілька дерев’яних дренажних рамок. Між ними укладають мішечки з подрібненим сировиною. Ручний гидродомкрат розвиває велике зусилля (від 1 до 5 тонн). Завдяки цьому обсяг одержуваного соку досягає 70% від обсягу закладених фруктів.

Оригінальний спосіб вичавлювання реалізований в гідравлічному пресі Grifo (Грифо). У ньому немає гідравлічного домкрата, а встановлена потужна мембрана «бочонок». Вона розширюється під тиском водопровідної води (1,5-2 атм.) і видушує сік через перфоровану стінку кожуха.


Гідропрес Грифо – підключив до водопроводу і віджав сік

За схожим принципом працює пневматичний прес. Тільки мембрана-давилка в ньому наповнюється не водою, а стисненим повітрям від компресора.


Пневматичний прес для віджимання соку. Гвинтовий поршень замінила гумова мембрана

Оскільки всі сокові преси працюють в парі з подрібнювачами, потрібно сказати кілька слів і про цих пристроях. Найпростіший механізм являє собою сталевий барабан-тертку, поміщений в кожух з завантажувального отвору. Обертанням ручки подрібнювач приводиться в дію, перетворюючи фрукти в дрібну крихту-мезгу.

Більш просунутий варіант – пристрій з електроприводом. Мінімум фізичних зусиль і максимум продуктивності – головні аргументи на його користь.

Слід зазначити, що продуктивність механічних пресів невелика (10-30 літрів на годину). Тим не менше, для більшості дачних господарств її цілком вистачає.

Для підвищення якості та збільшення виходу соку використовують два способи:

  • Мішечки-контейнери для подрібнених фруктів.
  • Дерев’яні дренажні решітки або «млинці» з нержавійки.

Обидва способи покращують відведення соку з середини стисливого обсягу. Без такого дренажу середні верстви подрібнених фруктів вичавлюються гірше верхніх і нижніх. Додатковий плюс від використання мішечків – звільнення соку від м’якоті.

Великі обсяги переробки вимагають застосування електроприводу. Тут можна виділити два види обладнання: традиційний гвинтовий механізм, що приводиться в дію парою «електромотор-гидродомкрат» і стрічковий прес, що працює за принципом м’ясорубки.

Шнековий прес-соковижималка з електромотором призначений для переробки ягід, винограду і помідорів. Подрібнюючи сировину, шнек продавлює його через сито і виробляє сік з великою кількістю м’якоті.


Шнековий прес – родич побутової соковижималки

Орієнтовні ціни

Вартість ручних гвинтових пресів для віджиму соку безпосередньо залежить від їх ємності. Ціна на пристрої робочим об’ємом 10-15 літрів знаходиться в діапазоні від 9 000 до 15 000 рублів. За ручний прес, в який поміщається 25 літрів сировини, доведеться заплатити не менше 20 000 рублів.

Середня ціна домашніх «сокодавилок», що приводяться в дію гідравлічним домкратом, становить 19 000 рублів. Пневматичний прес для віджимання соку з яблук можна купити за 34 000 рублів. За гідравлічний пристрій мембранного типу продавці просять 94 000 рублів.

Як зробити прес для віджиму соку своїми руками?

Найскладніший вузол ручного сокового преса – потужний гвинт. Зробити його без допомоги кваліфікованого токаря неможливо. При цьому у кожного автовласника є механізм, відмінно підходить для видавлювання соку. Це гідравлічний або механічний домкрат. Використовуючи його, можна зробити непоганий саморобний прес для соку.

Головне завдання – зварити з металопрофілю міцну раму, в яку буде впиратися домкрат. Для цієї мети можна взяти обрізки квадратної труби (перетин 40х40 мм, товщина стінки не менше 3 мм).

Роблячи креслення преса, висоту рами вибирають, виходячи з висоти домкрата, товщини підкладок, дренажних решіток і мішечків з сировиною. Ширину рами роблять такий, щоб у неї вільно містився піддон для соку.

Для того, щоб зробити прес для віджиму соку своїми руками максимально стійким, до нижнього поясу рами з обох сторін потрібно приварити по три відрізка квадратної труби (довжина 15-20 см). На ці «лапки» буде спиратися підставка з дощок чи плити OSB.

Дренажну решітку потрібно робити тільки з натуральної деревини (дуб, бук). Товщина дощечок дренажної решітки повинна бути не менше 20 мм.

Для пошиття мішечків можна брати різну тканину (мішковину з джуту, лляну тканину, бавовняну бязь, синтетику). Головне, щоб вона була досить міцною, щоб її не розірвало тиском домкрата.

На закінчення розглянемо фотографії діючого зразка подібного преса. Не вдаючись до зварювання, майстер вирішив зробити раму на болтових з’єднаннях, використовуючи потужний куточок і профільну трубу.

Для нижньої опорної плити була використаний шматок стільниці з ламінованої плити ДСП.

А ось матеріал для дренажної решітки майстер вибрав неправильно. Замість натуральної деревини він використовував плиту OSB, зробивши в ній пропили для відтоку соку. Ми не радимо повторювати цю помилку, оскільки в деревостружкових плитах присутній токсичний фенолформальдегідний клей.


Дренажна решітка для преса – тільки дерево, а не ДСП!

В цілому ж саморобний соковий прес вийшов простим, надійним і працездатним.

А ось більш складна конструкція гідравлічного преса, зробленого своїми руками. Тут майстер вирішив використовувати гвинт в якості фіксатора фруктової закладки, розміщеній в перфорований кожух з нержавіючої сталі. Гідравлічний домкрат він помістив під рамою. Опорна площадка зроблена не стаціонарної, а ковзної. Домкрат переміщує його вгору по профілю рами.


У цьому пресі гвинт не вичавлює сік, а лише фіксує закладку

Відео по темі: